Мусака
Необходими продукти
- 500 г кайма
- 1 кг картофи
- 1 глава лук
- 1-2 бр. домати
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. чубрица
- сол
- черен пипер
- 2 бр. яйца
- 200 г кисело мляко
- 2 с.л. брашно
- щипка сода за хляб
- магданоз
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганите домати и се оставя да поври 5-6 минути.
Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кубчета. Слагат се в намазана с мазнина тава, отгоре се слага каймата, разбърква се добре и се налива топла вода, да покрие продуктите. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути.
Яйцата се разбиват с брашното, прибавя се киселото мляко, щипка сода за хляб и ситно нарязания магданоз. Залива се мусаката и се връща във фурната за 10-15 минути, докато порозовее. Поднася се с кисело мляко.
Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кубчета. Слагат се в намазана с мазнина тава, отгоре се слага каймата, разбърква се добре и се налива топла вода, да покрие продуктите. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути.
Яйцата се разбиват с брашното, прибавя се киселото мляко, щипка сода за хляб и ситно нарязания магданоз. Залива се мусаката и се връща във фурната за 10-15 минути, докато порозовее. Поднася се с кисело мляко.
Необходими продукти
За палачинките:- 3 бр. яйца
- 1 с.л. захар
- 1 ванилия
- 1 с.л. олио
- 1 с.л. коняк
- 400 мл прясно мляко
- 1 щипка бакпулвер
- брашно - колкото поеме, за рядко тесто
- 200 г черен шоколад
- 200 г течна сладкарска сметана
- 500 мл прясно мляко
- 3 с.л. брашно (или нишесте Ванилия)
- 5 с.л. захар
- 2 ванилии
- 60 г масло
- 1 бр. яйце
- 10 г желатин
Начин на приготвяне:
Палачинките: Яйцата се разбиват със захарта, олиото и коняка. Добавя се млякото и ванилията. Слагат се и брашното с бакпулвера. От тази смес се правят около 18-20 палачинки. Тиганът се намазва със салфетка, напоена с разтопено масло.
Шоколадовия ганаш: Сметаната се загрява (не трябва да завира) и към нея се добавя начупеният шоколад. Бърка се до пълното му разтопяване. Кремът се охлажда и след това енергично се разбива. От крема се отделят 2 -3 с.л. за украса. Намазват се палачинките и се завиват на пурички. Вместо това може да използвате течен шоколад.
Ваниловия крем: Млякото се загрява до кипване. Захарта, нишестето, яйцето и малко водичка се разбъркват на каша. Добавят се към врящото мляко и се бърка няколко минути. В още топлия крем се прибавя маслото и ванилията. Бърка се до леко охлаждане. Прибавя се разтопения на водна баня желатин.
Сглобяване на тортата: На дъното на формата се застила една палачинка. Намазва се с ванилов крем и се подреждат един ред от навитите палачинки. Отново се намазва с крем, подрежда се още един пласт палачинки. Накрая се завършва с крем и се заравнява.
Тортата се оставя да се охлади за няколко часа в хладилник, докато стегне. Освобождава се от формата и се украсява с останалия ганаш. Тортата се реже така, че разрезът на палачинките да е ефектен!
Шоколадовия ганаш: Сметаната се загрява (не трябва да завира) и към нея се добавя начупеният шоколад. Бърка се до пълното му разтопяване. Кремът се охлажда и след това енергично се разбива. От крема се отделят 2 -3 с.л. за украса. Намазват се палачинките и се завиват на пурички. Вместо това може да използвате течен шоколад.
Ваниловия крем: Млякото се загрява до кипване. Захарта, нишестето, яйцето и малко водичка се разбъркват на каша. Добавят се към врящото мляко и се бърка няколко минути. В още топлия крем се прибавя маслото и ванилията. Бърка се до леко охлаждане. Прибавя се разтопения на водна баня желатин.
Сглобяване на тортата: На дъното на формата се застила една палачинка. Намазва се с ванилов крем и се подреждат един ред от навитите палачинки. Отново се намазва с крем, подрежда се още един пласт палачинки. Накрая се завършва с крем и се заравнява.
Тортата се оставя да се охлади за няколко часа в хладилник, докато стегне. Освобождава се от формата и се украсява с останалия ганаш. Тортата се реже така, че разрезът на палачинките да е ефектен!
Няма коментари:
Публикуване на коментар