сряда, 10 април 2013 г.
Шафран
Шафранът е една от най-ценените подправки, позната от античността със своя аромат, цвят и здравословни качества. Тя представлява изсушеното близалце (нишки) на цвета на растението S. Crocus, което е луковично многогодишно растение, принадлежащо към семейство Перуникови (iridaceae) от рода Crocus (минзухар) и носещо ботаническото наименование Crocus sativus (шафранов минзухар). Шафранът води началото си от цвета на минзухара, има вид на червен конец и е богат източник антиоксиданти. Растението води началото си от южна Европа, като понастоящем се отглежда навсякъде по света, особено в Испания, Италия, Франция, Гърция, Турция, Иран, Индия.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар