Сумак е една от най-типичните подправки на арабската кухня. Подправката представлява смлени плодове на див храст, растящ в средиземноморските области и части на Средния изток. Зърната са малки, закръглени в диаметър около 5 мм, черно-кафяви на цвят. След като се изсуши и смели, сумакът добива пурпурночервен цвят. На вкус е кисел и леко стипчив.
В Турция и Иран е характерна част от млечния сос, който гарнира дюнер кебапите. В тези държави често се използва за подправяне на ориз. В Ливан, Сирия и Египет сумакът се вари, така че да се получи гъста кисела есенция, която се добавя към месо и зеленчуци. В Йордания се включва в типичната смес от подправки – захтар. Може да се употребява като разядка, ако се смеси с лук, като съставка от дресинг за салата или маринати за месо.
Няма коментари:
Публикуване на коментар